Zapoj se do diskuse na téma "Živý, nebo umělý stromek?"! KLIK

Vánočka

22. září 2008 v 16:28 | Věrča |  Vánoční jídla
Vánočka se stala typickou součástí vánočních svátků, ale mezi tím urazila dlouhý kus cesty. První zmínky pocházejí již z 16. století, ale to si ji dovolili péct jen mistři pekaři. Od 18. století si ji začali lidé péct doma, přičemž receptury se předávaly z pokolení a mohly se i lišit. Příprava těsta, pletení a pečení doprovázela řada tradic a pověr, které byly spjaty se zdravím a bohatou úrodou během roku. Dokonce i dobytek si mohl na ni pochutnat, protože tak mu bylo symbolicky popřáno zdraví na celý rok. Mezi další zvyky patří také zapékání mince apod. Není divu, že připálená nebo jinak nepovedená vánočka nevěštila nic dobrého.
Suroviny:
3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnku mléka, 6 lžic cukru krupice, 1 kostky tuku, 3 lžíce opraných a osušených rozinek, 3 lžíce nasekaných mandlí, 1 polévková lžíce droždí, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, strouhaná citrónová kůra, muškátový oříšek, špetka soli, vejce na potření
Postup:
  • z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru uděláme kvásek a necháme vykynout
  • v míse smícháme polohrubou mouku, cukr, vanilkový cukr, špetku soli, citrónovou kůru, muškátový oříšek, žloutek s připraveným kváskem a lehce prohněteme
  • přidáme rozehřátý a vychladlý tuk, uhněteme těsto v hladký bochánek, který zaprášíme moukou a necháme na teplém místě vykynout
  • vykynuté těsto rozdělíme na 9 dílů a upleteme vánočku, kterou necháme na plechu ještě dokynout
  • vánočku tvarujeme vyšší a užší, protože nám při pečení mírně poklesne
  • upletenou vánočku propíchneme špejlemi, aby se při pečení nesesula k jedné straně a zároveň takto můžeme pomocí špejlí kontrolovat stav dopečení vánočky
  • těsto na vánočku musí být dostatečně vykynuté jinak vánočka popraská
  • před vložením vánočky do trouby potřeme její povrch směsí rozšlehaného vajíčka, trochy vody a lžíce citrónové šťávy, tak nám povrch rychle neztmavne. Posypeme mandlemi
  • v troubě pečeme pozvolna si 3 hodiny
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama