Zapoj se do diskuse na téma "Živý, nebo umělý stromek?"! KLIK

Září 2008

Vánoční barvy

30. září 2008 v 16:48 | Věrča |  Všechno další o Vánocích

Červená

Dominující barvou Vánoc je červená-je to barva lásky(protože o Vánocích jí dáváme i přijímáme hodně).
Červená je výrazem životní síly, aktivity, potěšení z činnosti a také barvou dobrého kontaktu s okolím.Značí touhu po silných a hlubokých zážitcích, po úspěchu. Přednost jí proto dávají lidé cílevědomí, energičtí, tvořiví, schopní usilovné práce a soustředěného vypětí, ale také "pruďasové" a násilníci.Odmítání červené může být příznakem nedostatku sil, ochablosti, pasivity, znamením, že člověk na své úkoly nestačí, že se cítí unaven, vyčerpán. Takovým lidem se zdá, že nedosáhli toho, čeho dosáhnout chtěli, a že se jim to už ani nemůže podařit.Červenou jsou obvykle zdobeny věnce.Skvělý tip je ozdobit červenou barvou stromek a do stejné barvy ladit i balící papír.Také skvělou vychytávkou jsou Poincézie neboli vánoční hvězdy.Tyto květiny můžeme dát na stůl,do okna,na věnce...



Zlatá

Zlatá je barvou bohatství(jako hvězdy na nebi ve Šťedrý den-říká se že v tento den jsou nejjasnější,aby nám svítili na cestu...)
Dává pocit hojnosti, lesku a nadbytku. Je to barva správného, pravého středu, barva univerzální lásky a nejvyšších hodnot a zastupuje idealismus, velkorysost a šlechetnost. Zlatá dělá cokoliv hodnotné, drahocenné a žádoucí. Zlatá transformuje poznání v pochopení, pomáhá při zvládnutí duševních nejistot, podporuje ducha na cestě k univerzální moudrosti.
Zlatá barva se ideálně hodí na ozdobení stromku-hvězda na špičku stromu,řetězi,baňky,světélka(pro lepší dojem je skvělé je mít sladěny do jedné barvy a právě zlatá je nejlepší,pokud však máte malé děti je vhodné zvolit vícebarevné světélky,která budou veseleji svítit),balící papír na dárky...

Zelená

Zelená barva je společně s červenou nejžádanější barvou Vánoc.Zelená barva nám dává naději(o Vánocích nám dává naději na zázraky).
Ten, kdo dává přednost zelené barvě bude zřejmě za všech okolností stát na svém a nezalekne se žádných překážek. Má sklon pečovat o druhé, ale také je rád ovládá a kontroluje. Touží po obdivu a uznání. V Lüscherově testu zelenou, vlastně modrozelenou, volí lidé stateční, houževnatí, ale také umínění a málo přispůsobivý - ti, co se o nich říká, že jsou schopni "jít hlavou proti zdi". Odmítají ji lidé originální, ale také přepjatí, a určitě není oblíbenou barvou zklamaných a vnitřně nejstých. Příčinou odmítání zelené může být i tělesná slabost: za nesympatickou (tvrdou, jedovatou apod.) ji často označují lidé trpící srdečními chorobami, např. anginou pectoris.
Zelený je vánoční stromek.Zelenou také můžeme dodat svěžest(společně s červenou) např.polštářům,dekám,ubrusům atd...Avšak aby té zelené nebylo moc nedávejte ji v žádném případě už na stromek-jako řetězi,baňky,cukroví...dále nebalte vánoční dárky do zeleného balícího papíru(povoleno je to jen s kombinací čerevné,zlaté,stříbrné,bílé-mašle,stuhy,vizitky,barevný zeleno-červený papír atd...).Nekombinujte ji však s modrou,sytě žlutou,růžovou...

Bílá

Symbol čistoty, jasnosti, vznešenosti a nevinnosti. Zdůrazňuje existenci světla, rozpuštění veškeré hrubosti, stav dokonalého odmaterializování, vykoupení. Je také známkou nedotknutelnosti, citlivosti a chladné rezervovanosti. Je to barva pravdy, výrazem pro vnitřní vyjasnění a vyřešení nějaké nepříjemné situace, ruší staré myšlenkové struktury a připravuje tím nový začátek.
Tato barva se skvěle hodí do doplňků-podtrhne jejich krásu (bílo-červený,bílo-zlatý,bílo-modrý...balící papír, baňky,stuhy na dárky atd...)Hodně se také používá umělý sníh na okna(podle šablony se utvoří obrázek,skvělé je použít ji na květináč k vánoční hvězdě...



Vánoční šablony (window color)

30. září 2008 v 16:34 | Věrča |  Vánoční vyrábění
Mám tu pro vás vánoční šablonky, které se krásně hodí na okno =) A můžou se použít i na něco jiného =)

Už začíná vánoční zmatek =)

29. září 2008 v 8:28 | Věrča |  Deník
Joy, Love 'N Togetherness... Snow your good wishes on your friends/family/dear ones with this cute ecard.Za chvíli půjdu do školy, ale ještě si najdu čas vám sem něco napsat =)
Domů už možná nškterým z nás chodí vánoční katalogy =) Taky v rádiu jsem slyšela nějakou předvánoční anketu. Venku je strašná zima. Mnoho lidí už teď nakupuje nějaké ty dárky, aby potom toho neměli moc a nemuseli se stresovat pár dní před Vánoci =) Zkrátka to pomalu začíná. Za ten měsíc, tedy na konci října, už budou nákupy v plném proudu, uvidíte =)
Ahojky =)

Máslové cukroví

29. září 2008 v 8:23 | Věrča |  Vánoční cukroví
Suroviny:
30 dkg polohrubé mouky
25 dkg másla
1 dkg kvasnic
5 lžic smetany
citronová kůra
Postup:
Vše zpracujeme dohromady, rozválíme na plát vysoký asi 0,3 mm a vykrajujeme různé tvary. Dáme péct, po upečení obalujeme v krystalovém cukru s vanilkou. Velice rychlé, jednoduché a chutné.
mm.denik.cz

Ořechové kostky

29. září 2008 v 8:20 | Věrča |  Vánoční cukroví
Suroviny:
1 balíček lískových oříšků
150 g mletých vlašských ořechů
4 lžíce moučkového cukru 4
lžíce rumu
2 lžičky kakaa
50 g strouhané čokolády
1 bílek
Postup:
Na pánvi opražíme všechny lískové ořechy. Zbývající ingredience smícháme v tuhou hmotu. Lžičkou z ní vykrajujeme kousky a každý kousek naplníme trochou opražených lískových oříšků. Zbylé lískové oříšky nahrubo umeleme nebo rozdrtíme a kostky v nich obalíme. Každou kostku můžeme dát do papírového košíčku.
mm.denik.cz

Kapr načerno

29. září 2008 v 8:16 | Věrča |  Vánoční jídla
Suroviny:
6 porcí kapra, 1 lžíce octa, 1 menší cibule, několik zrnek pepře a nového koření, malý kousek bobkového listu, špetka tymiánu, 50 g másla, 100 g kořenové zeleniny, necelý 1/2 litr vývaru z kapra, 2 mírně navršené lžíce strouhaného chleba, 40 g strouhaného perníku, 1 lžička karamelu, 2-3 lžíce švestkových povidel, 1/4 l červeného vína, 10 mandlí, 30 g rozinek, hrst sušených švestek, citronová šťáva
Postup:
Do hrnce vlijeme tolik vody, aby byla ryba potopená, přidáme sůl, ocet, rozpůlenou cibuli, koření a zvolna 10 minut vaříme, pak přidáme rybí porce, uvedeme znova do varu a povaříme 12-15 minut. Potom rybu opatrně vyjmeme na talíř. Na nudličky nakrájenou zeleninu osmahneme na másle, podlijeme procezeným vývarem z ryby, přidáme strouhaný perník a chléb, karamel, změklá povidla a víno a vaříme do zhoustnutí. Uvařenou omáčku přecedíme, přidáme oloupané na nudličky nakrájené mandle, přebrané, omyté rozinky a předem namočené švestky a krátce povaříme (ze švestek by neměly vypadnout pecky) a dochutíme citronovou šťávou a cukrem. Do hotové omáčky vrátíme porce kapra a necháme v chladnu do druhého dne rozležet ( v dřívějšíh dobách se kapr na černo připravoval o dva až tři dny dříve). Před podáváním zvolna ohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Čokoládové hrudky

29. září 2008 v 8:12 | Anča |  Vánoční cukroví
Suroviny:
1 salko ( slazené zahuštěné mléko) 20 dkg mléčné čokolády (může být i hořká- záleží na chuti) 10dkg másla 1 hrnku cukru moučka 40dkg směsi - 30dkg nadrobno nakrájeného sušeného ovoce ( švestky, meruňky, mango...) a ořechů + 10dkg burizonů a ovesných vloček ( co máte raději, toho dejte více)
Postup:
- všechny ingredience kromě směsi rozpustit v hrnci a za stálého míchání povařit asi 1 minutu - pak vmíchat směs ovoce, ořechů a burizonů - na plech vyložený pečícím papírem klást lžičkou malé hrudky - nechat vychladit a ztuhnout - hmota vystačí na 2 velké plechy

Bezva Santa =D

29. září 2008 v 8:07 | Věrča |  Animace

Tatrankové medvědí tlapky

29. září 2008 v 8:03 | Věrča |  Vánoční cukroví
Suroviny:
4 mleté nebo jemně nastrouhané tatranky
100 g kokosové moučky
1 ztužený pokrmový tuk
300 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
1 vejce
špetka prášku do pečiva
Postup:
Ze všech přísad vypracujeme těsto a necháme ho v chladnu odpočinout. Potom ho natlačíme do formiček. Těsto nedáváme až po okraj protože pečením hodně naskočí. Pečeme. Po vychladnutí můžeme zdobit (pokropit) čokoládovou polevou.

Štědrovečerní krocan

29. září 2008 v 7:58 | Věrča |  Vánoční jídla
Suroviny:
1 krocan 6 - 7 kg
500 g vepřové sekané
6 plátků slaniny na kostičky nakrájené
6 tenkých plátků slaniny
1/2 šálku uvařené šunky nakrájené na kostičky
3 najemno pokrájené stroučky česneku
1 cibule pokrájená na kostičky
1 větší kořen celeru na kostičky pokrájet
1/2 šálku oloupaných a nasekaných mandlí
4 jablka oloupaná a nakrájená na kostičky
1/2 šálku rozinek
1/2 šálku bílého vína
1/2 šálku majoránky
sůl
pepř
olej
Postup:
Krocana důkladně omyjeme z vnějšku i vnitřku a za použití kuchyňského papíru dobře usušíme, opepříme a osolíme. V hlubší pánvi krátce orestujeme a poté přidáme česnek. Vložíme taktéž na kousky nakrájenou slaninu i sekanou a vše důkladně opečeme. Následně přidáme šunku, nasekané mandle, rozinky, majoránku, jablka a celer. Vše důkladně promícháme a necháme vařit při nižší teplotě tak dlouho až suroviny zcela pustí vodu. Mexické hospodyňky přidávají navíc ještě nakrájené sušené švestky. Do krocana napustíme po celé jeho ploše injekční jehlou bílé víno. Krocana naplníme směsí z pánve, a zašijeme vlněným vláknem. Křídla pevně připevníme. Nakonec krocaní kůži dle chuti okořeníme a dokola obložíme plátky slaniny. Krocana vložíme do předehřáté trouby (175 °C) na plech hrudí nahoru. Předtím jej však ještě zabalíme do aluminiové fólie, kterou odstraníme krátce před koncem pečení. Krocana pečeme alespoň 5 hodin (na 1 kg/1hod.). Po odstranění fólie jej polijeme vypečenou šťávou a necháme ještě 10 - 15 minut péct do získání zlaté barvy.
pod-poklickou.gastronews.cz

Vánoce v Londýně

25. září 2008 v 16:18 | Věrča |  Vánoce ve světě
V době adventu v Londýně sice nenajdete velké vánoční trhy, ale i tady má tato nevšední doba své kouzlo. Už od poloviny listopadu jsou ulice slavnostně osvětleny,vánoční žárovky zdobí výlohy,stromy,pouliční lampy a interiéry restaurací,barů a obchodů.Ve chvíli,kdy se rozsvítí vánoční světla na jedné z nejrůznějších londýnských ulic,na Oxford Street,je jasné,že Vánoce jsou opravdu za dveřmi.
Vánoce zde začínají rozsvícením veliké jedle na Trafalgar Square. Vánoční svátky začínají v Británii už od roku 1841 dnem,v němž některý člen královské rodiny rzosvítí světla vánoční jedli na Trafalgar Square. Od r.1947 posílá vánoční strom Londýňanům Norsko.Tradice má připomínat britsko.norské spojenectví z let 2.světové války.Každou sobotu pak pod krásně osvíceným stromem zpívá vánoční sbor z blízkého kostela St. Martin-in-the-Fields.Další vánoční strom zdobí už od 19.stol.schody katedrály sv.Pavla. Vánoční stromečky stojí i v obchodech a restauracích-stejně jako v britských rodinách jsou ozdobeny žárovičkami,ale také břečťanem,cesmínou a jmelím.V Británii jsou vánočními svátky 25.a 26.prosinec. Český Štědrý večer (Christmas Eve) je normálním pracovním dnem,kdy jsou obchody otevřeny až do večera.Chrsitmas Day (25.12)tráví Britové se svými rodinami,tzv.Boxing Day (26.12) věnují většinou návštěvám přátel.

Pásli ovce valaši - text + mp3

25. září 2008 v 16:13 | Věrča |  Vánoční koledy

Pásli ovce valaši při betlémské salaši. Anděl se im ukázal, do Betlému jim kázal.
Jděte, jděte, pospěšte, Ježíška tam najděte. A on leží v jesličkách, obvinutý v plenčičkách.
Maria ho kolíbá, svatý Josef mu zpívá. Hajej, dadej, synu můj, svatý Josef pěstoun Tvůj.
Maria se starala, kde by plének nabrala. Šla, utrhla z růže květ, ovinula celý svět.


Dej Bůh štěstí - text + mp3

25. září 2008 v 16:08 | Věrča |  Vánoční koledy
Dej bůh štěstí tomu domu
my zpíváme pánu bohu
malému děťátku kristu jezulátku
dnes v betlémě narozenému
on rozdává štědrovničky
jabka , hrušky i trojníčky
za naše zpívání
za koledování
dej nám pán bůh své požehnání

Vánoční dopisní papíry

25. září 2008 v 16:02 | Věrča |  Ostatní obrázky
Určitě by bylo hezké napsat Ježíškovi =) na tyto krásný dopisní papíry =) Tak do toho =)

Vánoční omalovánky II.

25. září 2008 v 15:49 | Věrča |  Omalovánky

Vánoční omalovánky

25. září 2008 v 15:43 | Věrča |  Omalovánky





Coca-cola Christmas =)

24. září 2008 v 17:14 | Věrča |  Ostatní obrázky
K americkým Vánocům patří neodmyslytelně Santa Claus. Poprvé se objevil v souvislosti s coca-colou =)

Vánoce ve Francii

24. září 2008 v 17:02 | Věrča |  Vánoce ve světě
Vánoční čas nastává ve Francie během adventu. Jedná se o 4 neděle, které předcházejí Vánocům. Jak praví tradice, každou neděli se na adventní věnci zapálí jedna svíčka. Svíčka zde představuje symbol znovuzrození.
V této době se též užívá adventní kalendář. Má podobu papírového boxu s 24mi okénky k otevření. Jedno okénko denně, a to od 1.-24. prosince (24okének). Každé okénko obsahuje větu z evangelia.
Půlnoční bohoslužba, 24. prosince, oslavuje zrození Ježíše. Obvykle začíná o půlnoci. V současnosti není výjimkou její začátek už během večera.
Štědrý večer je zakončen již zmíněnou bohoslužbou. Francouzi jej ve většině případů tráví s rodinou, či blízkými přáteli.
Kulinářské umění Francouzů je opravdu neotřelé. Mezi tradiční pokrmy patří vánoční krůta (la dinde de Noel) a tzv. vánoční poleno (le buche de Noel). Jedná se o dezert polívaný čokoládou ve tvaru polínka, ve výjimečných případech se může jednat i o zmrzlinu.
Dárky ve Francii nosí Otec Vánoc (Pere Noël). Jde o alegorickou postavu, která je zobrazována jako starý vousatý muž se spoustou dárků pro děti. Dostává od dětí dopisy s jejich přáními a má létající saně tažené soby. Představa Otce Vánoc jako muže s dlouhým plnovousem, v červeném obleku, se saněmi a pytlem plným hraček, je pouze americkým výmyslem, který se objevil poprvé v roce 1868 v časopise Harper´s magazine. A byla to právě Coca Cola, která z bodrého muže udělala takovýto symbol Vánoc a celosvětově jej proslavila.
Francouzi si potrpí na bohatou výzdobu, jak interiérů, tak exteriérů (pro navození skutečné vánoční nálady). Často jsou osvětlené, aby vynikaly i během noci. Typickým stromkem je jedle, která je hlavní dekorací v každé rodině a ukládají se pod ni dárky. První vánoční stromeček se objevil roku 1521 v Alsasku. Už staří Keltové používali stromy k dekoraci během zimního slunovratu. Považovali je za symbol života
K Vánocům neodmyslitelně patří i trhy. Jedná se o seskupené dřevěné stánky, kde se prodávají dekorace, hračky, svíčky… Tato tradice je velice silná především na jihu země, avšak kolem roku 1990 se rozšířila do celé země a dnes tvoří neopomenutelný atribut francouzských Vánoc.